Begravningsgäst

Hedra den avlidna och anhöriga, läs dödsannons och anmäl dig till minnesstund.
Ska du på begravning och vill veta mer om en ceremoni? Här nedan får du råd och stöd.

Anmälan till minnesstund

Jag samtycker till att ni sparar mina personuppgifter så att vi kan planera minnesstunden. Uppgifterna du lämnar här skickas säkert till oss. Meddelandet sparas som längst i tre månader.

Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy.

Minnesgåvor

Att ge en minnesgåva är ett fint sätt att hedra minnet av en avliden.

Frivilligorganisationernas Insamlingsråd (FRII) är insamlingsorganisationernas branschorganisation. FRIIs medlemmar är stora insamlingsorganisationer som Röda Korset, Rädda Barnen, Cancerfonden mfl men även mindre insamlingsorganisationer.

Via FRII:s hemsida kan du på ett enkelt och säkert sätt ge en minnesgåva direkt till någon av organisationerna. Dina pengar kommer fram på en gång och du slipper onödig administration och mellanhänder. 

I minnessidan för en avliden vi arrangerat begravningen för kan det finnas direkt möjlighet att stödja en eller flera organisationer som anhöriga valt ut.

Sök i våra minnessidor här>>

Ledighet för att gå på begravning

Du har enligt "Lag om rätt till ledighet av trängande familjeskäl (SFS 1998:209)" rätt till ledighet från ditt arbete när någon nära anhörig dör. Lagen reglerar endast rätt till ledighet, inte rätt till betald ledighet (permission).

Det anses vara praxis och god sed inom arbetslivet att permission beviljas när någon nära anhörig dör. Medger din arbetsgivare inte permission kan du be facket förhandla för din räkning.

Med nära anhörig menas vanligtvis maka, make, sammanboende, registrerad partner, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar samt svärföräldrar.

Vett och etikett vid begravningen

Begravningsgästernas klädsel

Om anhöriga inte meddelat några speciella önskemål vad gäller begravningsgästernas klädsel gäller för män svart kostym, vit skjorta och svart eller vit slips (vit för de närmaste och svart för övriga).

För kvinnor är det korrekt med svart klänning eller dräkt, alternativt svart kjol eller byxor med svart eller vit blus.

Färgvalet svart är alltid rätt. Som alternativ fungerar även grått, mörkblått eller andra mörka, diskreta färger.

Var ska man sitta i kyrkan/kapellet?

Det vanligaste är att familj och släkt sitter på en sida och vänner och bekanta på den andra sidan, men andra placeringsformer förekommer beroende på antalet gäster och deras relation till den avlidna.

Fråga oss gärna vad som gäller för just den begravning du ska besöka!